Hvad er et kalenderår?
Et kalenderår strækker sig fra 1. januar til 31. december, i overensstemmelse med den gregorianske kalenders opbygning. Denne kalender, som er den officielle tidsregning i Danmark og mange andre lande, blev implementeret i Danmark i år 1700 for at afspejle jordens rotation omkring solen. Et standardår tæller 365 dage, men for at holde kalenderen i overensstemmelse med jordens omløbstid om solen, indføres skudår hvert fjerde år, som tilføjer en ekstra dag til februar.
Skudår sikrer, at kalenderåret ikke langsomt forskubber sig i forhold til de astronomiske sæsoner, hvilket ellers ville medføre signifikante forskelle over længere tid. Udover det gregorianske kalenderår findes der andre typer “år” for at imødekomme særlige behov, såsom skoleår, ferieår og regnskabsår, hver med unikke længder og perioder tilpasset forskellige formål inden for uddannelse, arbejdsmarkedet og økonomien.
Hvad er et regnskabsår?
Regnskabsåret defineres som en 12-måneders periode, hvor virksomheder og organisationer fører deres bogholderi. Selvom mange følger kalenderåret, kan nogle virksomheder vælge alternative perioder baseret på deres operationelle cyklusser eller etableringstidspunkt. Dette tilbyder virksomheder fleksibilitet i deres finansielle planlægning og rapportering. I Danmark er enkeltmandsvirksomheder dog pålagt at anvende kalenderåret som deres regnskabsår, uden mulighed for tilpasning.
Disse forskellige typer “år” er etableret for bedre at kunne imødekomme de varierende praktiske og administrative behov på tværs af forskellige sektorer og institutioner.